Veronica Almer

ROMANCEFÖRFATTARE

Veronica Almer är född 1986 och är en svensk romanceförfattare. Hon är uppvuxen i Kävlinge i Skåne. Hon är utbildad socionom och har totalt gått sex år på universitet där hon bland annat läst konsthistoria, historia och även ett år psykologi i Glasgow.

Veronica släppte sin debutroman Sunt förnuft, vilt hjärta i januari 2018 på Visto förlag. Men hon är mest känd för sin historiska och romantiska ljudboksserie Loviseholm (2020-) som är tillgänglig exklusivt på Storytel. Det finns hittills tre säsonger av Loviseholm med en fjärde planerad för publicering under sommaren 2023. Den första säsongen har nominerats till det stora ljudbokspriset i både Sverige och Danmark. 2022 blev även den första delen översatt till engelska och är tillgänglig via Storytel i 25+ länder och på audiobooks.com i 100+ länder, där den har legat etta på topplistorna.

”[…]Almer skriver med all önskvärd övertygelse och levandegör med imponerande effekt den stämningsfyllda berättelsen.”

— Markella Callin – BTJ 7, 2023

Veronica har även släppt den fristående romanen, Blått blod, rött hjärta (2021) på Seraf Förlag. Hon är nu aktuell med en ny historisk serie – Kurorten Marstrand, på Printz Publishing. Den första delen, Ön bortom dimman, släpptes i april 2023.

När Veronica inte skriver springer hon efter sina fyra barn tillsammans med sin man. Hon älskar inredning och när hon får en lugn stund till över planterar hon, ritar i sin bullet journal eller läser.

Följ Veronica på Instagram

Q&A

När började du skriva?

Redan som liten. Då trodde jag att man var tvungen att vara journalist för att få skriva vilket ledde till att jag gjorde egna tidningar. Men jisses vad tråkigt det var att begränsa sig till ”verkligheten”, då fick ju inte alls någon nytta av min livliga fantasi. Senare började jag skriva egna böcker. Jag var inte alls särskilt gammal när jag skrev min första kärlekshistoria med Arvingarna i huvudrollerna. Så skriva har jag alltid gjort men det dröjde till 2008 innan jag började skriva med mål att få ett manus publicerat. Dock skulle det ta tio år innan jag lyckades med det. När jag 2017 gick in i väggen igen bestämde jag mig för att våga satsa på den skrivande drömmen.

Hur förändrade ditt skrivande efter att din första bok släpptes?

Mycket, skulle jag tro. Jag började då se på skrivandet som ett arbete och behandlade texten därefter. Blev också betydligt effektivare. Sedan med varje redaktör/förläggare jag arbetar med lär jag mig något nytt.

Vad använde du din första royaltyutbetalning till?

Till att köpa virke så min man kunde bygga vår veranda. Väldigt lyxigt 😉

Vad är det svåraste med att vara författare?

Att alla har åsikter om vad man skriver och att ständigt bli bedömd.

Vilken var den första boken som fick dig att gråta?

En dag av David Nicholls. Grät som en bebis! Trodde det var så man skrev romantiska böcker så när jag avslutade min första romance dödade jag en av huvudkaraktärerna. Min lektör undrade vad jag pysslade med. Hur mycket jag än gillade En dag, är det ingen romance.

Hur många timmar om dagen skriver du?

Min arbetsdag är 6h lång men jag skriver inte effektiv hela tiden utan kanske totalt kring fyra timmar.

Hur lång tid tar det ungefär att skriva en bok?

4-5 veckor för att få ett råmanus men sedan tar det lika många veckor med redigering innan jag får ett läsbart råmanus 😉

Vad skriver du för typ av böcker?

Romantik med djup och en gnutta humor.

Vilken av dina böcker är din favorit?

Det ändras hela tiden. När jag skrev första säsongen av Loviseholm var det min favorit. Just nu älskar jag Ön bortom dimman.

Hur ser en dag ut i din skrivande vardag?

Oftast vabbar antingen jag eller min man och då blir inget som planerat 😉 Men det är tänkt att mina dagar ska se ut så här: Innan jag kan börja min dag måste jag få iväg mina fyra barn till skola/förskola och sedan hemma igen kokar jag kaffe. Sätter mig på kontoret och går igenom vad jag behöver göra den dagen. Just nu skriver jag råmanus och då har jag som mål att skriva 3000 ord per dag. För att skriva behöver jag klassisk musik i öronen och gärna kaffe med en bit choklad. Jag skriver fram till lunch. När jag gör lunch lyssnar jag på en skrivrelaterad podd. Har lunch i max fyrtio minuter (brukar äta och titta Netflix), efter det vill jag gärna gå på en promenad i tio minuter men just nu är jag så stressad att jag väljer bort det. Sedan är det dags att skriva igen. Ibland, eller snarare ganska ofta, pausar jag för research. Innan jag är klar för dagen lägger jag upp nytt inlägg på instagram, svarar på kommenterar osv. Vid halv tre är det dags att hämta barnen.

Vad är det bästa med att vara författare?

Friheten. Och det var just därför jag sadlade om. Även om jag har mycket att göra är jag ändå i kontroll över mina dagar.

Vad är vanliga misstag som aspirerande författare gör?

Att inte låta andra läsa eller att vägra lyssna på feedback. Oftast finns det en anledning till varför folk reagerar på något i texten och då behöver man gå till botten med det för att utveckla texten på bästa sätt.  

Vad är ditt skrivande kryptonit?

Stress och trötthet. Jag kan verkligen inte skriva trött vilket helt utesluter kvällsjobb för mig. Efter klockan 18 sover min hjärna.

Hur ser en litterär succé ut för dig?

Att tjäna mer än min man 😉

Vad gör du för research?

Lite olika. Läser mycket – böcker, forskning, artiklar. Men ibland frågar jag folk duktiga i ämnet. Min svärmor är historieexpert, min man är läkare (superbra med tanke på hur många som dör i Loviseholm 😉 och jag har även en vän som är min go to när det kommer till hästar.

Vilken var din favoritbok som barn?

Jag vet inte hur många gånger jag läste Kalle och chokladfabriken men har också en ohälsosam relation till choklad 😉

Pressbilder

Boka

Veronica gör diverse framträdande t.ex signeringar, författarsamtal, panelsamtal och event. Skicka en förfrågan direkt på mail eller via formuläret.

eller fyll i nedan

Läs om Veronicas verk

Blogg på WordPress.com.